Blog pentru adolescenti. Totul despre viata, hobby-uri si dezvoltare personala.

LATEST POSTS

carturesti.ro
carturesti.ro

miercuri, 14 iunie 2017

Fotografia de razboi

Un domeniu aparte in cadrul artei fotografice il reprezinta fotografia de razboi.

Prin intermediul acestor dovezi,artişii de război au schimbat mentalitatea oamenilor de acasă, făcându-i să conştientizeze adevăratul pericol în care se aflau cei plecaţi pe front pentru a-şi apăra ţara, dar în acelaşi timp aveau şi un rol foarte important din punct de vedere militar.

Prin intermediul fotografiei, soldaţii de pe front aveau posibilitatea de a-şi aminti de cei dragi, având mereu la ei o poză cu familia. Deşi pe unii aceste fotografii îi emoţionau enorm de tare,pe alţii îi făceau să îşi amintească adevăratul scop pentru care se aflau acolo, ajutându-i astfel să îşi mobilizeze forţele în scop constructiv.

Primul fotograf de razboi a fost Carol Pop de Szathmary
Carol Pop de Szathmary


A fost cotat printre primii zece fotografi din Europa şi a realizat primul reportaj fotografic de război din lume, în timpul Războiului Crimeii,cu un an  inaintea englezului Roger Fenton.

Roger Fenton

A imortalizat efectele bombardamentelor otomane, scene de lupta şi marşurile Armatei române din cadrul razboiului de independenta al Romaniei din 1877-1878.

Alaturi de Crol Pop de Szathmary si Fenton, putem mentiona ca si pionier a fotografiei de razboi pe Mathew B. Brady, rolul cel mai important aducandu-l prin documentarea fotografica a Razboiului de Secesiune.
Mathew B. Brady

Razboiul de secesiune

Mathew Brady -Razboiul de secesiune 

Multumita evolutiei tehnologice, istoria a devenit vizuala, momente importante au ramas inghetate in timp si ne transmit astazi, asa cum o vor face de altfel si peste o mie de ani, emotia a unui eveniment ce a marcat omenirea.

O astfel  de istorie, prin imagini a fost cea a Primulul  Război Mondial. 
De exemplu soldatul Walter Kleinfeldt, care avea numai 16 ani în timpul Primului Război Mondial, a imortalizat ororile războiuluiîn Bătălia de pe Somme, pozele sale fiind făcute cunoscute abia acum.

Primul Razboi Mondial

  O altă imagine care a facut inconjurul lumii este cea in care un marinar saruta o asistenta in ziua in care Japonia a capitulat in 1945. Aceasta fotografie a devenit un simbol al bucuriei datorita faptului ca razboiul se sfarsise.

Razboiul s-a sfarsit

Meritele fotografilor de razboi au fost recunoscute prin premiul Pulitzer. Unul dintre premianti ai acestui premiu a fost Joseph John Rosenthal , pentru fotografia  sa din al doilea razboi mondial numită Ridicarea steagului in Iwo Jima ,  devenind  una dintre cele mai cunoscute fotografii ale războiului.

Joseph John Rosenthal

Ridicarea steagului din Iwo Jima

Astfel prin fotografii au fost surpriunse momente inedite care ne starnesc un zambet,fiind  o parte a istoriei noastre, a umanitatii.
Vezi articolul Aparatele de fotografiat de-a lungul timpului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu